واردات از کره جنوبی، فرصتی که نباید از دست داد: کرهجنوبی از جمله کشورهای آسیایی است که رابطهٔ بسیار نزدیکی با ایران دارد و همین موضوع سبب شده است تا واردات از کرهجنوبی حجم قابل توجهی داشته باشد.
رابطهٔ میان ایران و کرهجنوبی از گذشته نزدیک و تنگاتنگ بوده است و حاصل این روابط دو جانبه را میتوان در حجم مبادلات اقتصادی، فرهنگی، تکنولوژی و… میان دو کشور مشاهده کرد. بیشک اگر از حضور پررنگ جومونگ در تلویزیون ایران بگذریم که بازپخش آن از شبکههای داخلی رقابت تنگاتنگی با سریال مختارنامه دارد! سالها است شاهد حضور پررنگ برندهای برتر کرهای از جمله هیوندای، کیاموتورز، سامسونگ، الجی، هانسول، هانکوک، دوو، سنگیانگ و… در ایران هستیم.
واردات از کرهجنوبی بعد از چین و امارات در جایگاه سوم قرار دارد و این نشان میدهد چه ظرفیت و پتانسیل بالایی برای ورود محصولات ضروری، باکیفیت و مدرن این کشور به بازار ایران وجود دارد. جالب است بدانید حجم واردات از کرهجنوبی و صادرات به آن تا سال 95 به دلیل تحریمهای وضع شده کمتر از 4.5 میلیارد دلار بوده است. به گفتهٔ سفیر این کشور در ایران، این میزان طی دو سال اخیر بیش از دو برابر شده و به 10 میلیارد دلار رسیده است.
تهران با سئول کرهجنوبی به عنوان پایتخت این کشور از سال 1963 میلادی به بعد خواهرخوانده هستند و نشان میدهد روابط دو کشور تا چه اندازه نزدیک است. واردات از کرهجنوبی ظرفیت بسیار بالایی دارد و میتواند شامل قطعات صنعتی، ورود فناوریهای جدید، کالاهای ضروری، مواد اولیه مورد نیاز در بخش پتروشیمی و تولید مواد شیمیایی، مواد دارویی، قطعات الکترونیکی، قطعات خودرو، صنعت کشاورزی، انواع کاغذ و… باشد.
بهترین زمان برای افزایش همکاری با کرهجنوبی
اما از آنجایی که واردات از کرهجنوبی کمتر از صادرات به این کشور است، میتوان به خوبی از این موقعیت استفاده کرد تا کالاهایی با کیفیتتر از اجناس چینی وارد کشور شود. در دوران پسابرجام، کرهجنوبی یکی از مهمترین و راهبردیترین شرکای تجاری ایران است. این کشور نه تنها یکی از بزرگترین مشتریان نفت ایران است، بلکه به دلیل روابط خوبی که میان سئول کرهجنوبی و تهران برقرار بوده است، همیشه از افزایش حجم مبادلات میان دو کشور در زمینههای مختلف استقبال کرده است.
اما شاید یکی از مهمترین دغدغههای واردکنندگان ایرانی برای واردات از کرهجنوبی مشکلاتی چون مسائل گمرکی، ترخیص کالا، اتجام فرایند خرید در این کشور، رفع مسائل حقوقی، ثبت شرکت در کرهجنوبی و… باشد.
برای ساخت کالاهای جدید در ژاپن، کالاها را به چند گروه طبقه بندی کرده و مورد مطالعه قرار می دهند: کالاهای جدیدی که در جهان تولید می شود، کالاهای ژاپنی و کالاهایی که در شرکت خاص ژاپنی تولید می شود. در این طبقه بندی نحوه کنترل کیفیت مورد بررسی قرار می گیرد. برای کالاهای جدید در کلاس یک، موارد کیفیت، ایمنی و قابلیت اطمینان به صورت بسیار جدی مورد ارزیابی قرار می گیرد ولو اینکه زمان و هزینه بسیاری را به خود اختصاص دهد. مصرف کنندگان آن نیز باید به طور وسیعی از موارد آن آگاه و مطلع شوند. برای کالاهای جدید در ژاپن تاکید بر روی زمان دقیق تحویل آنست. در نتیجه کاهش زمان تولید نقش موثری در تحویل به موقع با توجه به رقبای بازار دارد.
در ایجاد کالاهای جدید این عملیات صورت می گیرد: تحقیق و بررسی تجارب و نیاز بازار، ایجاد طرح اولیه، طراحی و تهیه دستور العمل های تولید، تدوین روش کنترل کیفیت، تولید آزمایشی و انجام آزمایش های لازم، تکمیل طراحی، تولید انبوه آزمایشی و انجام آزمایش های مکرر برای کنترل کیفیت و مرغوبیت، و بالاخره تولید نهایی. ایجاد بانک های اطلاعاتی طرح های جدید در شرکت های ژاپنی به طور گسترده ای وجود دارد. ممکن است، نه همه آنها بلکه فقط تعدادی از آن در طول سال ها به کار برده شود، ولی اهمیت مشارکت کلیه سطوح کاری، در کنترل کیفیت، راز موفقیت ژاپنی ها است .
ژاپن که در پایان جنگ جهانی دوم، با از دست دادن بسیاری از نیروها، زیر بناهای اقتصادی، صنایع و منابع خود در شرایط بحرانی شدیدی قرار داشت، با اتخاذ روش های صحیح و استفاده از تفکر تمامی افراد خود در بحث کنترل کیفیت، امروزه یکی از بزرگ ترین قدرت های اقتصاد جهان و پیشگام در زمینه روش های کنترل کیفی است.
شاید مناقشه و بحث برانگیز ترین نوع کالای ایرانی همین موارد باشند چراکه عدهای با این استدلال که این کالاها وارداتی است و صرفا در داخل کشور مونتاژ میشود در نتیجه آن را اصلا ایرانی حساب نمیکنند و بطور کلی قید خرید آن را زده و این استدلال را توجیهی برای خرید کالای خارجی میکنند.
در این که کالا هرچه ایرانی تر باشد بهتر است که شکی نیست اما در برخی محصولات مخصوصا آنهایی که تکنولوژیهای پیشرفته تری نیاز دارند شاید حجم بازار و همچنین کم توجهی تولیدکنندگان به تحقیق وتوسعه سبب شده باشد نتوانیم قطعات را در داخل تولید کنیم و مجبور به واردات قطعات اولیه به صورت CKD به کشور شویم.
اما اینکه ارزش افزوده داخلی برای این کالا که همان خط مونتاژ است را هم نادیده بگیریم اشتباه است چرا که مزیتی که این نوع کالاها بر کالاهای وارداتی دارند این است که تعدادی کارگر در خط تولید مشغول مونتاژ هستند. کارگرانی که چه بسا پس از گذشت زمانی از مونتاژکاری تبدیل به تولیدکننده همان محصول شوند و در صورتی که اگر از آنها حمایت نشود ممکن است این گروه از کارگران نیز به جمع بیکاران اضافه شوند.